Wednesday, 8 February 2012

KiSaH AnaK dLm PerUt daN HosPitAL Lam Wah Ee


Aku br sampai dr Penang td dlm kul 9 mlm..Nasib baik jalan x jem..Smooth..Bole la buang masa sekejap singgah beli pau Yik Mun..Hahaha..owh..ari ahad lpas mmg agak mencabar minda dan spiritual sbb..

Pagi ahad tu,mak aku bt bekfas cucuq cempedak..Pekena plak dgn neskopi panaih..Mmg terangkat.Bini aku pun sumbat la sepuluh biji.Aku sepuluh,mak aku empat ja...Haha..Mai tengahari,kami kuar mkn dkt Padang Kota Lama konon nk pekena mee sotong dgn coconut shake tp alang kepalang sbb tutup..Apa mau buat..Mulakan langkah p Persiaran Gurney plak cr Mee Edgecumb..nth betul ke x aku eja..Sedap jgk sejak zaman berzaman dr arwah bapak aku 27 taun lpas cume aku lupa nk tangkap gamba sbb lapa punye pasal..Dkt kedai mee ni,kita bole pilih nk buh sotong ke,daging,kepala sotong,fish cake ngn apa mak nenek sume bole..lpas tu bole pilih nk mee grg ke mee rebus..Tp sbb bini aku x brape dgn seafood,maka mee kosong utk beliau..Lebih kepada mee kicap tp die kate sedap jgk..Hebat betul mamak mee tu..

Lpas dh mkn,trus grak g Tesco sebab mak aku nk beli brg die nk g umrah..Maka bermulalah episod aku,bini aku,mak aku,baby dlm prut dan jugak tidak dilupakan Hospital Lam Wah Ee..Begini ceritany..

5 Feb : 4.30 p.m
Tibe2 bini aku ckp die nk g toilet jap sbb sakit perut..X tahan nk tggu blk rmh..Ok la..Beliau g toilet,aku ngn mak aku truskn beli brg2 apa yg ptt..Lpas dh setel,g bayar,bini aku x kuar2 lg dr toilet..Rase mcm dh dkt setengah jam g..Aku ngn mak aku dh mula risau jgk la..Lama bebenor..G tggu depan toilet,tup2 die kuar tp muka dh berkerut2..Ah sudah..Ni yg x best ni..Bini aku ckp perut die memulas rase mcm nk membuang ada,memulas lain pn ada.Tanpa berlengah lg,kitorg gerak blk rmh sbb aku rasa mest skt prut sbb campuran cempedak dgn mee mamak..

5.15 pm
Dh agk2 nk smpi rmh,bini aku dh berpeluh dh tahan skt prut..Mak aku ckp,jgn bt main bende2 skt prut waktu mengandung ni..Better g check,so aku pun patah blk hala ke Hospital Lam Wah Ee memandangkan ni hospital yg turun temurun keluarga aku dtg berkampung biler sakit..Lg pun aku fobia jgk sbb masa bini aku mengandung yg 1st tu,skt perut mcm ni jgk la,aku treat mcm skt perut biasa,last2 gugur..

5.30 pm
Elok smpi dkt emergency room,org pn x ramai.G daftar ape dulu,bini aku g toilet lg..Ada la kot dlm setengah jam lg.Brader nurse tu pun dh brape kali pggl tp bini aku x kuar toilet lg..Seryes aku lupa nurse laki kite pggl ape.Lpas dh kuar toilet,rilek jap,masuk blk..nth brape kali dh membuang aku pn xtau..

6.15 pm
Masuk jumpe doc dkt bahagian kecemasan tu.Lpas dh interview ape lebey kurang,die kate mntk cik tggu dkt luar dulu sbb bende mcm ni,kna pggl pakar sakit puan dtg.Memandangkan ari ni ari ahad,maka doc on call tu mayb amik masa skit la nk smpi.No choice la,terpaksa la tggu..Dlm duk tggu sempat lg bini aku ke toilet lg.

8.45 pm
Dr Lau smpi,kateny jln jem..Mmg jln sekitar Penang pn agk jem sbb tgh prepare utk Thaipusam.Mase nurse tu bwk g side sakit puan tu,gelap gulita sapa pun xda.Dr Lau ngn nurse tu je la yg ada.Perghh..Terharu pn ada sbb Dr ni dtg cpt la jgk dan muke die xda la tunjuk mcm tensian kna dtg mase tgh dinner ngn family..Lpas dh msuk bilik Dr Lau,kna interview lg lebey kurang,trus scan prut..Jeng2..Doc ckp baby ok,xda masalah pape,ni kompom masalah mkn x kontrol..Haha..So,doc ni pun dh alang2 check,die tunjuk n explain pasal anak aku dlm perut tu..heart ok,kidney ok,sex:konpom boy,tulang belakang ok,tengkorak ok,jari ok,peha ok,tulang kaki ok,sume ok la..cume muke je x nmpk sbb anak aku sorok dkt mane nth..Lpas tu die bg denga jantung,aktif..sgt aktif..Alhamdulillah..So,Dr Lau gtau die bg ubt biase yg plg minima utk kurangkan skt perut sbb die rase x perlu admit ward..Hehe..ok la tu..Anyway,tq Dr Lau from Hospital Lam Wah Ee..Jasamu ku kenang..


10.00 pm
Lpas dh setel ngn Dr Lau,time membayar ngn amik ubat plak..Aku duk pk dh,jenuh aku nk baya ni memandangkan ari ni ari ahad,pggl specialist on call plak tu..Jgn smpi lebey dr 5 rat sudah la,kalo x short duit downpayment aku nk beli Ferrari..Hahaha..tgk2 bil,alahai,tq la doc..tq la Hospital Lam Wah Ee..harga sgt berpatutan.Patut la mak aku suke sgt dtg cni.Haha..owh..ubat pun dpt ubat arang..1st time aku jumpe..


Jadi,itu sj lah cerita ari ahad aku.Sekian..

3 comments:

  1. jaga bini leklok pacik oii..kita yg dengaq ni plak seram..:x

    ReplyDelete
  2. Tq Dr Lau.jaga min baik2.aku pun takut jugak...

    ReplyDelete
  3. Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

    ReplyDelete

kOmeN la aPa yAnG PaTuT