zaman sekarang kalo nk belajar macam mana nak masak,boleh rujuk youtube,,kalo nk buat benda pelik2 pon boleh rujuk youtube..bak kata pepatah..melentur rebung biarlah dari buluhnya..Jadi dengan ini dibawakan mcm mana nak buat kek keju strawberry dekat rumah step-by-step..
Bahan2ny..
12 keping digestive biscuit..
Digestive biskut dilenyek2 smpi hancur mcm ni.. |
75 gram butter..bkn butler
500 gram cream cheese..
strawberry secukup rasa
250 gram whipped cream ( cair mcm susu magnolia )
dan tidak dilupakan 2 sudu besar gula,1 sudu kecik ekstrak vanilla dan satu sudu kecik lemon jus
Dh siap dgn bahan2,sekarang kita tunjuk mcm mana nk buat..
Mula2...
Digestive biskut yg telah dihancurkan menjadi debu2 ditepian pantai dicampur dengan 75 gram butter td..Tp butter tu mesti telah dicairkan dulu utk mendapat keputusan seperti dikehendaki..
Setelah dicampur dan sebati..maka kita lenyek2kan supaya ianya boleh jadi base yg sdap..
Whipped cream pulak dipukul sampai mendapat satu sebatian yang berkrim..die jadi creamy..haha
Cream cheese pastikan berada dalam suhu bilik..X lembut,x keras..sedang2 elok..lepas tu pukul smpi mcm kt bawah tu..
Lepas tu masukkan whipped cream yg telah creamy tu kedalam cream cheese dan balik2kan ( bini aku kata jgn terus gaul) org putih kata fold dgn cream cheese
Masukkan 2 sudu besar gula,1 sudu kecik ekstrak vanilla dan satu sudu kecik lemon jus ke dalam cream cheese yg kita dh gaul2 td..
Kemudian,masukkan strawberry secukup rasa..jgn banyak sgt..agak2 la brape suka korang nak.
Then,masukkan sebatian tadi kedalam bekas yg kita dh siap2 buat base biskut tadi..
Lepas dh merapikan supaya sama rata..Masukkan dalam peti sejuk semalaman..Jgn pandai2 nk letak dalam oven plak..
Nilah hasilnya..Tadaaaaaaaaaaaaaa...
layann...sedap woo..rugi x cuba...steady...
No comments:
Post a Comment
kOmeN la aPa yAnG PaTuT